Het is intussen twee jaar geleden dat fotografe Amélie Soenen een oproep lanceerde naar modellen voor een reportage rond Wereldkankerdag. Veertig Vlamingen met (overwonnen) kanker poseerden voor haar lens, het resultaat is te vinden in haar boek (k)Anker en op de tentoonstelling die langs Vlaamse ziekenhuizen reist. Tijdens Week tegen Kanker (17-21 oktober) kan je haar foto’s vinden in ons ziekenhuis.
“Twee jaar geleden lanceerde ik (Kenneth en Amélie met Kick-[as] Media) op Facebook een oproep naar Wereldkankerdag”, vertelt Amélie. “Ik we wilde Vlamingen die streden tegen of genezen waren van kanker in beeld brengen. Het Belang van Limburg sprong mee op de kar en al snel had ik een hele groep mensen die mee hun schouders onder het project wilden zetten. Er zijn een boek en een tentoonstelling uit voortgekomen, met veertig portretten en verhalen van de mensen achter de foto’s.”
Eigen leefwereld
Dat Amélie mensen met kanker zou portretteren, lag voor haar voor de hand. “Mijn vader was op het moment van de oproep erg ziek: hij had keelkanker en was de eerste die ik geportretteerd heb. Ook drie vriendinnen streden tegen kanker. Het onderwerp leefde dus heel erg bij mij, waardoor ik nooit over andere invalshoeken heb nagedacht. Ik wilde mensen tijdens of na hun behandeling de kans geven om te laten zien welke wonden kanker maakt.”
Opvallend aan de portretten: elk model poseert met ontbloot bovenlijf. “Dat vond ik belangrijk. Niet om het naakte an sich, maar omdat mensen zo hun kwetsbaarheid tonen, zich blootgeven – letterlijk en figuurlijk. Achter kleren kan je je verstoppen, maar naakt moet je je tonen zoals je bent. Voor sommigen was dat eerst een drempel, maar vaak merkte ik dat de fotoshoot therapeutisch werkte. Iedereen gaf er zijn eigen betekenis aan: het was voor de ene een manier om een moeilijke periode af te sluiten, sommigen willen met de foto’s anderen te waarschuwen zich regelmatig te laten controleren en voor nog anderen waren de foto’s een duwtje in de rug om hun nieuwe lichaam te aanvaarden. Virna, een van de vrouwen die ik portretteerde, raakte haar lichaam tijdens de shoot voor het eerst weer aan. Daarvoor verstopte ze zich altijd en leefde ze heel geïsoleerd. (k)Anker is voor haar een manier geweest om zichzelf opnieuw graag te leren zien. Sindsdien vertelt ze graag haar verhaal – ze heeft zich zelfs al opnieuw laten fotograferen.”
Van foto naar verhaal
Oorspronkelijk wou Amélie wilden Kenneth en Amélie zich beperken tot enkel foto’s, maar al snel kregen ook de verhalen daarachter een prominente plek. “Zo konden we bezoekers en lezers onderdompelen in de vele gezichten die kanker heeft. Drie schrijvers gingen met de verhalen van de modellen aan de slag, waardoor we een waaier aan invalshoeken en soorten vertellingen kregen. Het ene verhaal kreeg de vorm van een gedicht, het andere is een prozatekst...”
“Het hele project is groter geworden dan we hadden voorzien, maar heeft heel wat mooie dingen teweeggebracht. Samen met mijn partner Kenneth zette ik alles op poten, maar ook mijn papa was heel nauw betrokken. We zijn dichter naar elkaar toegegroeid, hij heeft het voorwoord voor het boek geschreven... Nu hij er niet meer is, koester ik die herinneringen heel erg. Ook de mensen die op de foto gingen, hebben lotgenoten in elkaar gevonden en horen elkaar nog geregeld. Dat ook de tentoonstelling vandaag nog actueel is en langs verschillende ziekenhuizen trekt, is de kers op de taart. Het verhaal van die mensen is een verhaal dat verteld mag
blijven worden, want kanker is jammer genoeg de wereld nog niet uit.”
Maud Vanmeerhaeghe
Van 17 tot en met 21 oktober vind je (k)Anker,
de tentoonstelling van Fotografe Amélie Soenen,
in het ziekenhuis Noorderhart in Pelt.
Het Ziekenhuis biedt ook een shoot aan zoals in het boek
Portretten (z/w) zoals in het boek tegen witte achtergrond
Shoot van ± 15 min
Aantal kleurfoto’s indien gewenst evt met partner, kinderen,…
Toegang tot persoonlijk online galerij om foto’s te kiezen
Bestanden kunnen aangekocht worden aan 10€ per stuk.
Amélie weet ondertussen als geen ander iemand op zijn gemak te stellen.
Reserveer nu je plaatsje, bedenken mag.